Etätyössä työrytmi muuttuu - miten motivaation käy?

On kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, jotka kärsivät etätyötä tehdessä ja niitä, jotka eivät muuta tekisikäänTai ainakin niin haluaisin sanoa, mutta jokainen reagoi etätyöskentelyn tuomiin muutoksiin omalla tavallaan. Se riippuu monista eri tekijöistä, kuten omasta persoonallisuudesta, työilmapiiristä kotona ja omista työtottumuksista. Myös ulkoiset tekijät, joita ei niin helposti voi poistaa, voivat vaikuttaa etätyökokemukseen todella suuresti.

Tiedän hyvin oman kokemuksen kautta, että motivaatio on hyvin oikukasta. Yhtenä hetkenä voi olla erittäin motivoitunut tekemään jotain, ja kymmenen minuuttia myöhemmin ei jaksa taas tehdä mitään. Tässä tekstissä haluan tarkastella, niin oman kokemukseni kautta kuin muidenkin, kuinka etätyöskentely vaikuttaa motivaatioon ja siitä syntyvien mahdollisten ongelmien ratkaisemista tai lievittämistä.

Pidätkö istumisesta? Jos et, minulla on sinulle huonoja uutisia. Suurin osa etätyöstä on tietokoneen ääressä istumista, joko omia töitä tehdessä tai muita kollegoita jututtaessa esimerkiksi kokouksen aikana. Vaikka työsi ei muuten sisällyttäisi paljoa istumista, etätyöt todennäköisesti tuovat ainakin jonkin verran lisää istumista päivittäiseen elämääsi.


Erilaiset yhteydenpitosovellukset ovat arkipäivää monille etätyötä tekeville.


Mutta oli himoistuja tai ei, jatkuva istuminen on jokaiselle pahaksi. Päivät pitkät koneen äärellä nököttäminen ilman minkäänlaisia taukoja iskee varmasti jokaisen fyysiseen ja henkiseen terveyteen ja sitä myöten myös motivaatioon. Tiedän itse, että jos minulla on jokin ärsyttävä kipu päällä, en jaksa tehdä yhtään mitään. Tai en ainakaan tee sitä kovin tehokkaasti. Etätyössä on tärkeää tietää rajansa ja sietokykynsä, ennen kuin on liian myöhäistä. Kun osaa pitää taukoja tehokkaasti, työtkin rullaavat paremmin.


Tauottamisesta nousee kuitenkin toinen ongelma. Entä jos omat etätyöt ovat vain yhtä jatkuvaa taukoa? Näin voi helposti käydä, jos on rajoittunut oman neljän seinän sisäpuolelle ja on oppinut, että kotona levätään ja työpaikalla työskennellään. Jos yrittää tuoda työn kotiinsa, voivat niin työ että lepo kärsiä siitä. Tätä voi yrittää lievittää siten, että siirtää omat työnsä ainakin oman makuuhuoneen ulkopuolelle. Olen kuullut tuttavilta, että se parantaa työmoraalia huomattavasti, vaikka joutuu silti olemaan oman kodin sisällä.


Toinen tehokas keino jatkuvan tauon estämiseksi on aikatauluttaminen. Jos pystyy laittamaan johonkin ylös, milloin mitkäkin työt on tehtävä, se auttaa jo huomattavasti työrytmin kanssa. Aikataulutus on itse asiassa hyvin tärkeä osa etätyötä joka tapauksessa, joten se on hyvä sisäistää. Vaikka ei näitä ongelmia itse kohtaisikaan suurissa määrin, hyvä aikataulutus edistää aina työntekoa ja ehkäisee ongelmien syntymistä myöhemmin.


Loppujen lopuksi etätyössä tulee kuitenkin melkein aina olemaan ongelmia, varsinkin jos oma työ on erittäin sidonnaista työpaikkaan. Tärkeää on asemoitua oikein ja totutella uuteen tilanteeseen. Niin pystyy rakentamaan hyvän työrutiinin, joka pitää yllä motivaatiota ihan itsestään. Kannattaa ajatella positiivisesti ja miettiä enemmän sitä, mitä hyvää uusissa järjestelyissä on. Näin työskentelystä tulee aivan varmasti mielekkämpää.

Kommentit

  1. Hyvä teksti. Etätyö on varmasti monella tällähetkellä ja itse kun kans työskentelen pitkiä päiviä tietokoneen ääressä niin siinä huomaa kuinka huonoryhti on ja kuinka ottaa alaselkään kipeetä istumisesta. Mielestäni on hyvä, että ottaa sen oman ajan ja lähtee vaikka kävelylle puolinta päivin ja syö samalla jonkun hedelmän tai käy illalla urheilemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon samaa mieltä siinä, että pitäisi käyttää se työn ulkopuolinen aika (tai ainakin osa siitä) just tuollaiseen liikuntaan ja venyttelyyn yms. Pitäis itekkin ottaa paremmin haltuun :D

      Poista
  2. Tärkeitä pointteja ! Pienellä panostuksella tauottamiseen ja aikatauluttamiseen on myös mielestäni suuri vaikutus aikaansaamisessa ja asioiden etenemiseseen sujuvasti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti